HTML

Nomád Terepfutó Suli

Elindítjuk a Nomád Terepfutó Suli blogját. Ahol aktualitások, információk lesznek a suli működéséről.

Friss topikok

  • Mark Downhill: Gratulálok nektek csak így tovább (2023.10.09. 16:37) Rendelkezés az adó 1%-ról.
  • Athosbá: @riel: Szia! PDF formátumban van. Érdekes, mert nálam megnyílik... Próbáld megnézni a facebook old... (2016.12.12. 08:18) II. Avalon-Nomád Jótékonysági Mikulás Futás
  • Athosbá: Nagyon szép volt a tegnap esti futás. Az idő kegyes volt hozzánk és a felhők is eloszlottak mikorr... (2014.11.07. 09:51) Telihold csütörtökön!
  • Athosbá: @nedus65: Köszi! Te sem tétlenkedsz ahogy látom. Igyekszem a korosztályomban jól szerepelni. A lén... (2014.03.03. 09:33) Athosbá is készül 2.
  • Athosbá: Kiegészítésül egy kis videoanyag az évadzáró versenyünkről:www.minap.hu/mivid.php?ext.a38308 (2013.08.06. 16:04) Bemutatkozás

Címkék

Fiataljaink a Skyrunning Youth Cup-on jártak

2021.09.02. 11:22 Athosbá

Fogadjátok szeretettel a Iván Levente beszámolóját, a júliusi Skyrunning Youth Cup-ról.
2021 július 27.-én kora este indult el a magyar delegáció az Olaszországban megrendezésre került ifjúsági és utánpótlás Sky Running világbajnokságra. A 8 fős csapatot 5 miskolci atléta erősítette: Kovács Máté, Rokonay Szonja, Farkas Balázs, Németh Luca és Iván Levente. Utóbbi három versenyző korábban már kétszer is helyet kapott az MSTSZ válogatott keretében, míg Máté és Szonja számára ez volt az első Sky VB.
Az utazás Luca esetében repülővel egyénileg, a többiek esetében egy 9 személyes mikrobusszal történt, a két csapatvezető Oszacki Géza és Oszaczki-Vidóczky Katalin jóvoltából.
A kora esti indulást követően, az éjszakát és a másnap délelőttöt autóban töltötte a csapat, majd néhány órás pihenőt tartva barangoltak egyet Ancona ókori múltú kikötővárosában. Az utazásban elgémberedett lábak felfrissítése jegyében, a délutánt egy kellemes tengerparton töltötték.
Aznap esti szálláshelyük elfoglalását követően, átmozgató futással és pizzázással zárták a napot.
Másnap az utolsó kilométerek megtétele után, délben érkeztek a versenynek helyet adó Gran Sasso területére Fonte Cerreto településre, és egy kiadós ebéd után elindultak pályabejárásra.

Két évvel a mostani állapothoz képest, sajnos sokat romlott az ösvények minősége. Törmelékesebb és nehezebben futhatóbbá váltak egyébként sem egyszerű szakaszok.
Este mindenki igyekezett kipihenni az elmúlt napokat és koncentrálni a másnapi vertikál megmérettetésre.
A versenyt péntek délután rajtoltatták, üldözéses, egyéni indításos módszerrel. A futók 15 másodpercenként hagyták el a rajtkaput, a korosztályok közt 5 perc szüneteket hagyva.
A miskolciak közül, elsőként Rokonay Szonja kezdte meg a 3 kilométeres táv és 1000 méteres szintkülönbség leküzdését. Bár első ehhez hasonló versenyét teljesítette, az időeredménye és a helyezése is becsületet érdemlő.
Őt Németh Luca követte, aki a korábbi eredményeire és jól sikerült felkészülésére támaszkodva, a dobogóra esélyesek közt indult el felfelé. Végül egy nagyon okos és szép futással, a második helyet sikerült kiharcolnia, ami magyar versenyzőként, ebben az erős mezőnyben gyönyörű eredménynek számít.
A fiúk, Máté, Balázs és Levi sorrendben következtek. Balázs és Levi a korábbi tapasztalataikra támaszkodva igyekeztek a lehető leghatékonyabb futásra törekedni. Több percet sikerült faragniuk az addig fennálló idejükből.
Kovács Máté botokat használva igyekezett könnyíteni a lábaira nehezedő terheken. És bár ez a stílus sok előzetes gyakorlást igényel, amire a csapat legfiatalabbik tagjának nem volt lehetősége, mégis maximálisan ki tudta használni az ezközök adta lehetőségeket és a korához mérten acélos eredménnyel ért célba.
A verseny utáni nap a pihenés és a sky pálya bejárásának jegyében telt.
Olyan szakaszokat igyekeztek végig nézni, ahol nehéz és technikás tereppel találkozhatnak verseny közben. A pálya legmagasabb pontjára is eljutottak a 2533 tengerszint feletti magasságú Pizzo Cefalone festői panorámájú csúcsára.
Délután az ünnepélyes megnyitó és Luca éremátadó ceremóniája került reflektorfénybe.
A hosszú táv reggelén, az előzetes időjárás jelentések, miszerint viharos szélre számíthatnak a környéken, beigazolódni látszódtak.
A balesetek megelőzése érdekében, a rajtot megelőző órában, döntött a versenybírói bizottság a pálya rövidítéséről, és a veszélyes szakaszok kihagyásáról. A döntés teljesen jogosan született, 100-150km/h-s széllökéseket is mértek a csúcs közelében.
Az eredeti 22 kilométeres felnőtt és az U18-as korosztály 18 kilométeres távjából végül mindenki egy azonos 16 kilométeres karikát futott.
Németh Luca itt is az esélyesek sorába tartozott és ennek megfelelően a negyedik helyen zárta a megmérettetést. Sajnos a pályában történő változások neki épp hátrányt jelentettek, hisz ő sokkal inkább otthon érzi magát a kimaradt, technikás, nehéz emelkedőkön, mint ellenfelei. Szonja ezzel ellenkezőleg, ki tudta használni a sík részeken való gyorsaságát és így, még egy nagyobb esést követően is, ahol csúnyán megsérült a térde, szép eredménnyel zárta a sky távot.
A fiúk különböző helyen kezdték meg a mászást az első 3 kilométeren, azonban fél órát követően ugyan abban a bolyban találkoztak, és egymást húzva folytatták a versenyt. A kialakult hármas a pálya feléig vonatozott együtt, majd egy hosszabb emelkedőnél szakadt szét. Levi indult meg elsőként és a lejtős szakaszokon sokat faragott az emelkedőkön összeszedett hátrányából. Farkas Balázsnak sajnos nem sikerültek úgy a frissítések, mint ahogyan azt előzetesen tervezte, és ez a bő 2 órás futás végére éreztette hatását. Mindezek ellenére becsülettel küzdött és fejezte be a versenyt. Hozzá tartozik még a futásához, hogy a cél előtti utolsó 2 kilométeren egy versenytársának segítséget nyújtott, akinek izomgörcsökből adódó problémái miatt kérdéses volt a célbaérése.
Máté mindenkinek meglepetést okozva szépen tartotta idősebb csapattársai iramját, és helyeken vezette is a hármast. Felfelé és lefelé is egyaránt jól taktikázott, beosztotta erejét és jól alkalmazkodva a nehéz terepviszonyokhoz, hatékonyan futott. 8. Helyen zárta a hosszú távot, amivel a magyar csapat második legjobb helyezését tudhatta magának Luca mögött.
Délután megtörténtek az éremátadások, ahol Luca az összesített versenyben szintén a második helyre állhatott fel, a csapat pedig az előkelő 7. helyen zárta a nemzetek versenyét.
Este a szervezők által biztosított záró vacsorán vett részt a csapat, a közeli L’Aquila városban, majd 2 óra alvást követően hétfőn hajnali 4-kor indultak haza Magyarországra.
Eredmények:
Németh Luca, Youth B kategória:
Vertical - 53:57 2. Helyezés
Sky – 2:16:08 4. Helyezés
Rokonay Szonja, Youth B kategória:
Vertical - 1:04:52 13. Helyezés
Sky – 2:44:41 15. Helyezés
Farkas Balázs, Youth B kategória:
Vertical - 46:23 15. Helyezés
Sky – 2:03:58 25. Helyezés
Kovács Máté, Youth A kategória:
Vertical - 48:46 11. Helyezés
Sky – 2:00:41 8. Helyezés
Iván Levente, U23 kategória:
Vertical - 46:06 24. Helyezés
Sky – 1:55:33 27. Helyezés

Szólj hozzá!

Címkék: Terepfutás Természet Futás

A bejegyzés trackback címe:

https://terepfutosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr316677854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása